Från stort till litet

Mitt i högsommaren lämnar vi vårt stora hus med den stora trädgården för ett radhus med liten trädgårdplätt. Downsizar, som man säger. När jag berättar det för vänner och bekanta betraktar de mig förfärade och har en aning svårt att få fram orden: ”Men kära du, hur tar du det?”
Ni ska veta att det är bara bra. Jag ser med stora ögon fram emot att få planera en liten trädgård från början. Jag längtar efter ett ljust och enkelt litet hus, där allt just nu byts ut och inte ska kräva särskilt mycket av oss. Att slippa klippa gräs, att slippa skotta snö – bara det är ljuvliga tankar.
Det gamla huset stoppar jag in bland mina allra finaste minnen och trädgården följer med. Hit kommer en familj som gillar arkitekturen (huset är ritat av Sven-Ivar Lind, som jobbade nära den store Asplund) och som ser glada ut när de går genom trädgården. De är i samma ålder som vi var när vi kom hit för 40 år sedan. Hoppfulla och nyfikna.
Nu behöver jag unga muskler för att få bort alla buskar, som invaderat min nya trädgård. I varje ros står en hassel – det finns inget annat val än att gräva upp. Såpnejlikan (usch och fy) har tillsammans med maskrosorna tagit över gräsmattan.
Nu anar du nog att den här bloggen under lång tid kommer att handla om den nya trädgården. Planering, plantering, tankar och jobb. Följ förvandlingen!†

Det varma hörnet. Här blir det nog en liten sittplats, fikon och persika.
Hela trädgården ligger innesluten av hussidor. Där det skymtar en spade är en skuggsida. Den är redan planerad.
Och så här ser det ut i vardagsrummet just nu. Ett nytt fönster ger ett fint ljusspel. Den motsatta vinkeln är helt täckt av fönster. Älskar det.

7 kommentarer

 1. Hej Ulla
  Det ska bli underbart att följa dej i Ert nya hus. Det var en härlig nytändning att göra en ny trädgård o flytta till nytt hus, kommer att bli det för Er båda också. Vi har bott här 10 år nu😀. Önskar Er en härlig sommar och lycka till//kram Maggan

  Gilla

 2. Grattis! Blir roligt att följa! Finns det någon växt/buske som du kommer att sakna från stora trädgården? Själv funderar jag ibland på vad jag skulle ta med mig från vår lilla radhusträdgård.. Skulle gräva upp japanska lönnen innan visning 😂. Trevlig sommar!

  Gillad av 1 person

 3. Hej Linda! Jag kommer att sakna äppelträden, stjärnmagnolian, som blivit så stor, och den underbara kinesiska blomsterkornellen – blommar just nu. Men jag får en visserligen liten men helt omgärdad trädgård med fint klimat, zon 1 skulle jag tro. Därmed kan jag odla mer värmekrävande växter. Druvor, fikon, aprikoser… Alla ger frukt i tidig ålder och blir inte så stora. Fin sommar till dig också!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s