Tomatsådd 2018

Ailsa Craig
Så ska jag äntligen odla denna välkända tomat, som är uppkallad efter en liten ö utanför den skotska västkusten. Mellanhög sort som passar både i växthus och på friland och man kan låta någon tjuv löpa från den nedre regionen. Tomaten introducerades i början av 1900-talet. Den är röd och mellanstor och smakar en aning syrligt. (23/2)

Berner Rose
Stor tomat på hög planta, men vet inte riktigt om man kan kalla den för biff. Gammal sort från Schweiz, är relativt tidig och tål uteklimatet. Jag tänker odla den på friland. (5/3)

Black Krim
Biffig skönhet och en gammal sort från Krim i Ukraina. (När jag var där på Sovjet-tiden såg jag aldrig någonsin en tomat på restaurangborden. Bara kött och bara till turister.) Man gissar att fransmän och britter, som deltog i Krimkriget i mitten av 1800-talet, tog hemma frön från denna tomat. Varma somrar blir Krimtomaterna som mörkast. (5/3)

Canestrino och Canestrino di Lucca
Odlar båda och vet inte vad det är för skillnad på dem – om det är någon? I alla fall är det röda, stora och ribbade tomater från Italien, som kan se ut lite hur som helst. Blir spännande att se om det går att skilja dem åt. (23/2)

Cherokee Purple
Otroligt vacker, mörk biff från USA. Är känd för 1890 säger den amerikanska fröfirman Baker Creek Hairloom Seeds. (5/3)

Costoluto Fiorentino
En av de stora räfflade tomaterna som uppskuren liknar en blomma. Kommer, som namnet säger, från Florenstrakten. Högvuxen. (23/2)

Giallo piennolo of Serbia
heter tomaten hos amerikanska Portland Seedhouse. Men på italienska är det Pomodoro da serbo giallo. Det är en gul liten tomat med tipp, hårt skal och lång hållbarhet. Den är typisk i Lecce-området i Syditalien. De ska vara guldgula på utsidan och röda inuti. Det ska bli kul att se. Växer buskigt. (23/2)

Golden Cherry
En stor favorit, trots att det är en F-etta. Otrolig rikbärande, otroligt god. Vet inget om historien bakom, men odlar den varje år och tröttnar inte. Hög, riktigt hög. Tjuvas. (23/2)

Indigo Pear Drops
Blev lite förtjust i denna lustiga tomat framåt höstkanten förra året. Vill odla i år igen för att ge den lite mer uppmärksamhet. Det är en mycket vacker pärontomat i gult och brunt, som tagits fram vid Oregon State University i jakten på flavonoider, kemiska föreningar bl a verksamma som antioxidanter. (Flavoner gör äggulan gul.) Färgen har ärvts från vildtomater man funnit på Galapagos och i Peru. Högvuxen, tjyvas. (23/2)

Kakao
F1-hybrid som lär passa bäst i växthus. Normalstor, brunröd vacker frukt. Högväxande. Plockas så fort den mognat för att inte tappa sin smakintensitet. (23/2)

Kenneths piennolo
En välkänd tomat för alla Kenneth-fan. (Kenneth Nilsson, en värsting på bl a fuchsia.) Han köpte en klase på NK och sedan har han spritt frön vida omkring till alla odlares glädje. Sorten är riktigt hållbar och mumsas ända till andra sidan årsskiftet från sådden sett. Hög, bör tjuvas och passar även på friland. (5/3)

Maskotka
Namnet är polska och betyder maskot. Brukar odla den här busktomaten i kruka i växthuset för tidig skörd. Smakar bra och ger relativt mycket.

Rosella
Högväxande rosaröd körsbärstomat, som trivs med växthusvärme. Sägs perfekt att stoppa i munnen som växthussnacks. (23/2)

Stupice
Bra medelstor, tidig välsmakande tomat för utomhusodling. Klarade senaste kyliga sommaren bra. Blir inte så hög, omkring metern. Tjyvas. Detta är en gammal sort från forna Tjeckoslovakien.

Chadwick
och mannen bakom har jag skrivit en hel del om tidigare, bl här.
En riktigt god, större cherrytomat, som ger mycket. Hög sort.

Terenzo, cherry
Buskig och 50-60 cm hög F1-hybrid.  Behöver inte tjuvas men måste nog hållas efter. Jag är inte alltid så förtjust i de här typerna som gömmer sina frukter likt hönan sina ägg. ASS-vinnare. ASS = All-America Selections. (23/2)

Tomatito de Jalapa
som jag fått frö från av Kenneth Nilsson, är en liten röd tomat. Påstås ha hittats i bergen vid Jalapa (stad i Mexiko). Den får meterlånga rankor, men man kan låta den växa fritt, som om den vore i sin natur. Ger massor av tomater. (5/3)

Pomodorino B´ischia och Piennolo del Vesuvio, båda från Portland Seedhouse, grodde inte alls. Varför är svårt att gissa.

 

%d bloggare gillar detta: