Ur mitt arkiv: SKÖT OM ROSBUKETTEN

GÖR SÅ HÄR
Skär friska rosorna, sprickfärdiga knoppar eller nyss utslagna, under sen förmiddag när halten av glukos (sockerart i bl a växter) i växtsaften är som högst. Förr menade man att rosor skull plockas på kvällen men nu vet man att det är under förmiddagen glukoshalten toppar. Det tar tid för sockret att efter soluppgången stiga från roten så någon gång mellan klockan 9 och 11 under en nordisk sommardag är det dags.

  1. Ta med dig en hink med varmt vatten (37°) och ställ rosorna i den allt eftersom du skär av stänglarna med en vass kniv.
  2. När du plockat alla rosor tar du omedelbart hand om dem, skär nya snitt och sätter dem återigen i varmt vatten. 37 grader är idealet, tänk på människans kroppstemperatur så är det lätt att komma ihåg. Skurna stänglar som inte omedelbart kommer i vatten tar upp syre och det proppar igenom de fina banorna som ska suga upp vatten och näring. Därför skär man ofta snittblommor under vattenytan.
  3. Ska du gå riktigt vetenskapligt till väga bör vattnets pH sänkas till 3. (Stockholms dricksvatten har pH 8,5.) Det gör man genom att tillsätta koncentrerad citronsaft. pH kan mätas med dyr digitalmätare eller enkla pH-stickor, som finns i handeln bland dammtillbehör och i akvarieaffärer. Eller också får man hälla i en slurp och chansa.
  4. Ställ sedan buketten i kylskåpet omkring en timme eller tills blommor och blad ser välfyllda och krispiga ut. Flytta rosorna till en väl rengjord vas med bukettnäring tillsatt i vattnet och byt vatten (alltid 37°) var tredje dag. Ställ aldrig buketten i solljus och försök att förvara den svalt om nätterna. Nu ska den hålla uppåt tio dagar.

Så här behandlar du också dahlia, riddarsporrar iris, pioner och tulpaner men hoppa över turen in i kylskåpet.

%d bloggare gillar detta: