Ur mitt arkiv: DRIVA KVISTAR

Driv kvistar i blom och du får ett dagligt intag av vår i förtid. Det är både spännande och enkelt. Ta kvistar i din egen trädgård, från grannens när han beskär sina träd och buskar, håll koll på när kommunen röjer i parkerna. Sedan kan du göra ovanliga bukettkombinationer. Snödroppar och körsbärsblom förekommer bara hos den som lockat riset att blomma i förtid.

Nästan alla träd och buskar går att övertala till blomning inomhus med mer eller mindre framgång. Fruktträden hör till enklare, buskar går bättre än träd. Det är härligt att på vårkanten se det hårt packade blompaketet på körsbärskvisten explodera i vardagsrummet medan trädgården där ute ligger frusen och karg.

Alla träd och buskar i vårt klimat behöver vintervila. Även om blomknopparna redan finns så går det inte särskilt bra att ta in kvistar till jul och försöka driva dem. De är inte redo, har inte sovit färdigt och vägrar tjurigt att låta sig väckas. Hemligheten bakom en lyckad drivning ligger i att ta in kvistarna i rätt tid. Buskar som blommar tidigt, t ex forsythia, kan också lockas i blom mycket tidigt. Men de flesta blir bra under normala vinterförhållanden om de skördas under mars i Stockholmstrakten. Lite tidigare i söder, senare i norr. Ju närmare i tiden som den normala blomningen ligger desto fortare går det. Man får prova sig fram.

Det gäller också att välja friska grenar med blomknoppar. De senare är större än enbart bladknopparna men jag medger att det ibland kan vara svårt att se, man får chansa. Skira blad är också vackra. Välj grenar där de sitter tätt och ändå skulle bort. Klipp inte heller på måfå utan följ principerna för beskärning och ta sedan av den del som ska drivas. Ruinera inte dina buskar!

 

6 steg fram till blomning:
Ta kvistarna under mildväder och när det är som varmast på dagen. Är det minusgrader måste kvistarna få ett bad över natten i kallt vatten. Lägg dem i badkaret så att allt hamnar i vattnet. Många gör alltid så vare sig det är kallt ute eller inte. Skär alltid en ny snittyta så fort kvistarna kommit in. Här finns det två skolor: en som tycker att kviständarna också ska krossas med en hammare, en annan som säger att det räcker med snitt för att inte ge bakterierna så stor chans. Jag valde snitt.

  1. Fyll en hink till ungefär 10 cm med 45-50-gradigt vatten. Se till att alla kvistarna bottnar.
  2. Låt vattnet svalna en halvtimme eller så och sätt till en konserveringsvätska, som du kan göra själv. Den hjälper till att hålla vattnet friskt. Recept längre ner. Se till att denna vattennivå hålls under hela drivningstiden. Behöver vattnet bytas (det är troligt!) tillverkas mer konserveringsvätska. Gör också nya snitt då och då.
  3. Placera hinken med kvistarna ljust men inte i sol. Badrummet är ett bra ställe om det har fönster, annars får du välja bästa möjliga. Har du ork och möjliga utrymmen kan du ställa kvistarna svalt om natten. Hyggligt varma dagar ställde jag hinken utomhus.
  4. Bristen på fukt i inomhusluften är ett problem. I badrummet blir det fuktigt efter duschar och bad och där kan du använda duschen för att ge kvistarna fukt varje dag. Annars kan du packa in dem i en löst sittande huva av ihophäftad täckplast, som finns i bygghandeln. Eller snurra in kvistarna löst med plastfolie. Huvudsaken är att fukten i den närmast omgivande luften höjs.
  5. När knopparna visar att de tänker brista är det dags att göra arrangemanget i nytt vatten i en vacker vas. Ställ gärna vasen svalt om natten så håller blommorna längre, uppåt 10 dagar är inte ovanligt. En del kvistar är vackra på egen hand, andra blir ännu vackrare tillsammans med vårblommor.

Hur lång tid tar det?
Under bra förhållanden, läs de 6 stegen, bör det röra sig om mellan två till fem veckor innan blommorna spricker ut. Körsbärskornell har inga blommor att tala om men söta små kulor innan de brister. Spirean är också vackrast i knoppningen. Lönn finns i många färger och är ljuvlig både till bladen i bländande gulgrön till rasande rött. Blommorna är också mycket speciella. Hägg är mycket lätt att driva liksom kvitten. Syren tycker jag är svår och kastanjen vill inte gärna visa blommorna men bladen slår ut och de är ju vackra. Paradisbuske är däremot lättdriven. Och glöm inte det vackra blåbärsriset!

Snabba –ca 2 veckor
Forsythia
Häggmispel
Hängbjörk*
Kaprifol
Körsbärskornell
Liguster
Lönn
Spirea**
Trollhassel*
Vide
Vinbär

Medel – ca 3-4 veckor
Björk*
Blåbär
Blåregn
Hägg
Kvitten
Körsbär
Persika
Prydnadsäpplen
Päron
Rododendron
Schersmin
Syren
Äpplen

Långsamma – ca 5 veckor
Deutzia
Kastanj*
Kornell***
Magnolia

*  Vänta dig endast blad
**  Blomknoppar är finast
*** Många med oansenliga blommor

Om du köper…
Både blomsteraffärer och handelsträdgårdar säljer under våren redan drivna eller kvistar för drivning. Följ de 6 stegen om inga knoppar slagit ut. Men om det lyckas beror mycket på hur länge kvistarna stått och i vilken miljö. Magnolia, frestande och dyr som kvist, bör visa att blomknopparna är sprickfärdiga redan i butiken, annars kommer det troligen att misslyckas. Även maffiga köpkastanjer är knepiga, bättre att ta egna.

Konserveringsmedel
2 tsk 12-procentig ättikssprit
15 sockerbitar
Blandas med en liter vatten.
Till blommor används mindre socker.

Bonusplanta!
När kvistarna står för drivning händer det att en del sätter rötter. Inte ovanligt hos t ex kornell och vide. Vill du odla plantan vidare toppas kvisten till en längd av 15-20 cm och ”pinnen” med rötter planteras i en kruka med jord. Använd gärna en löst sittande plastpåse över så att fukten bevaras tills rötterna utvecklats mer. Plantera ut i trädgården när frostnätterna är över.

 

%d bloggare gillar detta: