FUNKIORNA INGA TRÅKMÅNSAR

‘Little Mouse Ears’ är en förtjusande minifunkia och utmärkt i kruka. Här har den sällskap av murrevan, som har tagit sig friheten att på egen risk poppa upp i krukan.

Funkiorna har delvis redan flyttat in i min sturiga trädgård. Dels planterade i jord och dels i krukor. Förmodlingen flyttat jag alla till krukor – jag vet nästan ingen annan perenn som passar så bra i krukans begränsade värld som funkiorna. Dels har man koll på sniglar och annat oknytt, som perforerar bladen. Dels får de nog ett bättre omhändertagande och mer näring, de blir praktfulla. Blomningen tar också för sig på ett annat och livligt sätt.

Och den som påstår att alla funkiablommor är intetsägande har inte tittat så noga. Flera sorter skjutet upp explosiva knoppkuddar som brister till knipen av långhalsade blommor. Eftersom de slår ut efterhand är det idé att ta bort de överblommade för fräschhetens skull.

Vinterförvaring av krukodlade funkior är inte så kinkig. Jag samlar ihop dem under hösten och ställer på en vindskyddad plats. Skämmer inte bort dem alls. Men man ska tänka på att de är slow starters om våren. Krafsa inte runt i krukorna! Då kan du skada de delikata knopparna. Jo, de är ätliga och många jämför dem med sparris. Själv har jag ännu inte kapat några knoppar. Jag är alltför sugen på att få se de fantastiska bladen slå ut.

%d bloggare gillar detta: