VÄGRA PLASTPÅSAR TILL GRÖNT

Vare sig man vill eller inte hamnar man i plastpåseträsket. Det går inte att väga ett kilo potatis i affären utan att plocka dem i en plastpåse. Eller har du något knep? Ta med sig små tygpåsar med risk för att bli tok-stämplad? Tja, ska nog prova det i alla fall.
Vi vet vad plasten gör med marken och vattnen och djuren. Reagera! Alla affärer som skryter med att de är så ekologiska borde ta ett raskt grepp om plastpåsarna – och sluta ge oss dem. Papperspåsar går utmärkt, eller varför inte sälja återanvändningsbara tygpåsar att plocka grönsaker i. Tvätta och använda på nytt. Sy dem själv förresten.

Ersätt plastpåsarna hemma med bivaxduk
Enkelt!  Lägg en bit rentvättat bomullslakan på en ugnsplåt med ett bakpapper. Strössla över ekologiskt bivaxgranulat. Sätt in i ugnen på 60 grader och bivaxet smälter. Saknas det vax på fläckar lägger du ett granulat där det behövs och kör in i ugnen igen. Blir det för mycket lägger du en ny duk ovanpå som får suga i sig överflöd. Det blir som en kedjereaktion och snart har du ett helt gäng fina bivaxdukar. De finns visserligen att köpa färdiga men hu så dyra!

Användningen är enkel. Vik om grönsaker och ostar och värm paketet med händer så att det sluter om. Bivax är antiseptiskt, men låt ändå inget ligga för länge. Möglar det så småningom i bivaxduken måste du nog slänga den. Annars rengörs den med en gnutta milt tvättmedel eller linoljesåpa och sköljs väl i ljummet – obs inte varmt – vatten.

En del tycker att det smakar bivax om osten medan andra, som jag, inte har några problem. Det kan bero på bivaxet. Men det kan också bero på att jag gillar stark ost som ingen bivaxsmak rår på.

 

 

%d bloggare gillar detta: