ROSMARINEN SOM LÅSTE IN SIG SJÄLV

Rosmarin
Nej, du ska inte köpa plantor med en sådan kraftig rotsnurr. Men hur undviker man det? Jo, vänd på krukan och se om rötterna desperat försöker ta sig ut. Eller ta helt enkelt ut plantan och kolla. Men ändå händer det att man står där med en stenhård rotklump. Det är vanligast på våren när plantorna förvarats en hel vinter i ett handelsträdgårdshus. Vad gör man?

  1. Är rotsnurren lindring kanske det går att massera rötterna så att de särar på sig. Du kan ta en kraftig vattenstråle till hjälp.
  2. Svår rotsnurr, som du ser här, måste skäras upp. Gör fyra, fem ordentliga, vertikala snitt med en skarp kniv. Du skär förstås av många rötter, men nu kan plantan sätta nya i stället för att låsa in sig själv bakom en rotvägg.

Det gör det också plantan gott om du passar på att beskära den så att den får mer ork för att ägna sig åt att producera rötter. Skörda och torka från en rosmarinplanta. Och/eller ta sticklingar.

Det är inte så allvarligt när det bara gäller en kryddplanta. Men det blir värre om du t ex köpt ett fruktträd som ser ut på det här viset. Då skulle jag gå tillbaka till försäljaren med plantan och häva köpet.

%d bloggare gillar detta: