SÅ HÄR TYCKTE JAG OM ÅRETS TOMATER

Golden Boy ibrido
Växthustomat, hög. Ganska stora, söta frukter. Annars så vet jag inte så mycket om den här tomaten. Gav bort alla plantorna men grannen var mycket nöjd med de ganska stora gula tomaterna.
Moneymaker 
Har kanske haft sin storhetsperiod men har aldrig försvunnit. Uniforma tomater och pålitlig skörd. Har glömt hur den smakade så nu odlar jag den igen. Blir ca 2 meter hög och kan odlas både ute och växthus. Sägs klara sig på ”sämre” jordar. Stora klasar, tråkig smakkaraktär och förhårdnader runt fruktfästet. Nej, sår inte igen.
Mei Wei
Kinesisk cherrytomat som påstås ha en utomordentlig smak. Tidig och högväxande. Är så nyfiken. Rikgivande. Små tomater, som lätt ramlar av. Bra smak.
Piccolini eget frö
Den här tomaten har de flesta hittat i Icas:s grönsaksdisk. Det är en cherrytyp, söt och med ganska kraftigt skal, som hos nästan alla ”köpetomater”. Har tagit frön. Det ska bli kul att se hur den utvecklas i hemmaodling. Gick utmärkt att ”återskapa” i mitt växthus, alltså ingen F1-hybrid. Klasarna blev lika vackra och långa som i affären och smaken bra. Det sega skalet var kvar.
Stupice
En högväxande sort lämplig för friland. Mognar tidigt. (Det är tidiga sorter man ska titta efter för friland.) Skötte sig bra trots den usla sommaren. Gav ganska bra skörd av goda tomater. De sista plockades i slutet av september. Kommer att odla igen.
Apricot Dream
En högproducerande sort med ovala små tomater i stora klasar. Aprikos/orange-färgade. Söta frukter. Högväxande men under kontrollerade former. Passar i uterum och på altaner. Mognade sent, gav ganska många tomater men, tyvärr, smaken höll inte. 
Sugar Gloss 
Ger mängder av söta cherrytomater i stora klasar. Introducerades förra året (2016) av den engelska firman Vegetalis. Högväxande tidig sort. Ja, verkligen söt- Nästan till och med för mycket för mig, som gillar söta tomater. Små tomater men många.
Losetto F1
Busktomat. Den första mjöldagsresistenta ampeltomaten. Kan givetvis också odlas i kruka. Blir 30×30 cm. Har utsetts av det engelska trädgårdsmagasinet ”Grow Your Own” som en av de bästa kruktomaterna utomhus. 60 cm hög. Rikbärande. Bra tomat men utan större sensationer. Blir stor – omfångsrik – om den får växa ohämmat i kruka.
Red Profusion F1
Busktomat som passar i krukor och amplar. Tidig och ger mängder av cherrytomater. Ca 30 cm hög. Helt galen tomat. Gav mängder av tomater som satt så tätt att de undre inte kunde plockas. Men… tråkig smak. Tråkig färg. Skördade inte ens alla frukter.
Rambling Red Strip
Meterlånga rankor med massor av röda och grönfläckiga tomater. Ska få växa i kruka ute. Vet inte var de plantorna tog vägen. Har nog givit bort dem.
Piennolo Eget frö
Tog frön av förra årets skörd. Trevliga tomater som går att spara klänge. God tomat men inte den sort som går att bevara länge. 
Golden Cherry F1
Måste jag alltid ha. Storvuxen planta med massor av orangegula cherrytomater, som är gudomligt goda. Jaaa! Blir odlad även nästa säsong. Så god.
Principe Borghese
Också en italienare vars tomater går att spara länge. Högväxande och rikbärande större cherrytomater. Nej, gick inte att spara. How come?
Crimson Cushion Beefsteak
Bifftomatsklassiker. introducerades redan 1834 av en trädgårdsman i New York vid namn Peter Hendersson. Han gav ut en rad plant- och frökataloger. På denna katalog från 1901 (bilden) finns tomaten på omslaget. Köpte fröna under en USA-resa för åtskilliga år sedan. Låt se hur bra grobarheten är. Grodde strålande bra och gav ett hyggligt gäng biffar med lite tunn smak. Bör inte mogna till fullo på plantan utan plockas tidigt. Det gäller faktiskt flera biffar.

7 svar till “SÅ HÄR TYCKTE JAG OM ÅRETS TOMATER”

 1. läste inlägg av dig från 2012, förvaring av lökar i en papp påse under vinter. Undrar om det fungerade att plantera ut lökarna sedan?
  tror det var tulpaner?

  Gilla

 2. Hej Jill!
  Då menade jag nog årets matlökar, som ska ätas upp. Tulpanlökar ska i jorden under hösten men då är dina för gamla. Du kan chansa på att sätta dem nu om du bor där det går att gräva. Tulpaner är tåliga så det kan gå.

  Gilla

 3. Hej!
  Tack för fin information om tomaterna😊. Jag blir så sugen på att odla Golden Cherry, varifrån köper du frön till den sorten?
  Mvh Johanna

  Gilla

  1. Hej!
   Tråkigt nog är det svårt att få tag i ‘Golden Cherry’ efter Brexit. Jag har mailat till Klostra, som säljer frön från Plants of Distinction i Sverige och frågat om de kan ta hem fröer och sälja här. Vet att engelska PoD har just ‘Golden Cherry’. När jag får svar publicerar jag det här. Om det inte lyckas kan du ersätta med ‘Sungold’, som inte är så dum den heller.

   Gilla

   1. Så här svarar Anna hos Klostra: ”Tyvärr får vi inte ta in tomatfröer från PoD p g a Brexit. Detta pga av den hårda kontrollen och lagstiftningen är inte ändrad än. Just tomater är det en hårdare restriktion. Jag har skickat ditt förslag till vår inköpsavdelning om vi får tag i den på annat håll så kanske den dyker upp i butiken framöver.”
    Bara att hoppas att det går bra.

    Gilla

   2. Nu säljer Klostra fröer från Plants of Distinction men jag ser tyvärr inga tomatfröer. Får stöta på igen.

    Gilla

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: