SÅ HÄR KOMMER DU ATT LYCKAS MED KLOCKRANKAN OCH FÅ EN VÄGG AV BLOMMOR

a-2

Att den rackarns vackra klockrankan, Cobaea scandens, ska vara så knepig. I alla fall tycker många det. Jag vet inte precis om jag knäckt någon kod men jag har lyckats rätt bra under senare år och verkligen fått den där gröna väggen med dinglande klockor, som man blir så lycklig över.Kolla in mina 10 punkter och det kan det hända att du lyckas bättre än tidigare. Om det går bra ändå är det bara slöseri med tid att läsa vidare.

 

  1. Förkultivera tidigt. Senast under mars. Klockrankan behöver drygt fyra månader för att gå i blom.
  2. Välj den blå. Varför i hela fridens dar? Jo, jag tycker mig ha upptäckt att den blå gror villigare, växer snabbare och kraftfullare. Men många gillar den vita bäst och då ska man självklart så den, även om den blir klenare. Jag gillar båda.
  3. Blötlägg fröna två timmar i ljummet vatten.
  4. Fröna har en viss benägenhet att ruttna och det är du som ligger bakom tragedin genom att dränka dem. Men ställ dem på högkant i jorden så ruttnar de sällan.
  5. Använd krukväxtjord blandad med perlite och gärna några korn godis i botten; pelleterad hönsgödsel eller kodynga. Huv eller plastfilm över krukorna.
  6. Det kan ta upp till en månad innan fröna gror. Men själva groningen kan vara oregelbunden så vänta ut de som tar längre tid på sig.
  7. Plantera om när plantorna får väl utvecklade riktiga blad (efter hjärtbladen).
  8. Ge plantorna klätterpinnar så att tendrillerna har något att greppa. Klipp ner plantan en bit om den hotar att bli för lång.
  9. Plantera ut vid stöd i bra, välgödslad jord, när frosthärjningarna är över. Ställ dem på rad med ca 30-40 cm emellan om du vill ha en skönt tapetserad vägg. Vem vill inte det?
  10. Stick näsan i klockorna. Det luktar gott! Och ta in några i en bukett. Det är ingen idealisk bukettblomma men ack så vacker!

24 reaktioner på ”SÅ HÄR KOMMER DU ATT LYCKAS MED KLOCKRANKAN OCH FÅ EN VÄGG AV BLOMMOR

  1. Hej!
    Hur ser fröna ut är dom liksom platta och kantiga? Typ ser ut som kugghjul. Är det bara 1 frö per klocka?

    Hälsningar
    Wiveka

    Gilla

  2. Hej Ulla!
    Tack för bra tips.
    Första gången jag sår denna på frö och har fått dem ca 15 cm nu. Du skriver omplanteras efter hjärtbladen? Vad är det/ Hur ser de ut? Kag kam mejla bild på mina.
    Hälsningar Jenny

    Gilla

    1. Hej Jenny!
      Hjärtbladen är de allra första bladen, som senare vissnar bort. Vänta med omplanteringen tills plantan har åtminstone ett par av de riktiga bladen (karaktärsbladen). Vid 15 cm bör de ha några sådana blad. Du får gärna skicka en bild om du vill.

      Gilla

      1. Tack för alla tips. Odlar vit cobaea sedan många år (köpta plantor) . Första gången av egna frön. Ska den ”toppas” eller grenar den sig spontant? Den klär in hela balkongen, sidorna och slinga i taket!
        2020-04-03 Margareta, Hässelby

        Gilla

  3. Har sått frön från förra årets träd o det är 1/o en halv meter högt så fint men inga blommor

    Gilla

      1. Ok Tack, då får jag fortsätta att sköta inomhus. Har jag förstått rätt att du inte toppar? Lindar du den uppåt eller ska den bara växa uppåt?

        Gilla

      2. Jag har gjort både ock. Toppar du den så breder den ut sig mera. Dessutom kan du sätta sticklingarna i jord med plasthuva över så får de ofta rötter. Klockrankan klättrar själv med tendriller. Du behöver bara hjälpa den om rankor fallit ner eller om de är på väg åt vad du tycker är fel håll.

        Gilla

      3. Jag har gjort både ock. Toppar du den så breder den ut sig mera. Dessutom kan du sätta sticklingarna i jord med plasthuva över så får de ofta rötter. Klockrankan klättrar själv med tendriller. Du behöver bara hjälpa den om rankor fallit ner eller om de är på väg åt vad du tycker är fel håll.

        Gilla

  4. Mina klockrankor har blivit så långa, virar de upp o ner på blompinnar. Det kommer dröja 1 månad till innan slutplanterin på landet. Svårt att frakta höga blommor i bilen. Jag undrar om jag klipper ned den, hinner den blomma senare eller blir den mycket mindre? Jag satte fröna 26 jan. Läste att om de ska hinna blomma var det viktigt med tidig sådd./ jill

    Gilla

    1. Ja, det är lite av problemet med klockrankor. Jag skulle korta av rankorna. Då buskar de sig men blir mer hanterliga.

      Gilla

  5. Lyckades inte med att mina toppningar rotade sig. Det har inte gjort något för klockrankorna har vuxit och blommar för fullt. I år har jag på den vita fått frukter och tänker att det är där fröerna gömmer sig . När ska frukten skördas?

    Gilla

  6. Hej, undrar om man sätter 1 planta i krukan eller sätta ska man sätta ner fler plantor.

    Gilla

    1. Jo, men den behöver en stor kruka, minst en halvmeter i diameter och mycket näring och vatten. Flera behöver ännu större kruka.

      Gilla

Kommentarer är stängda.