Varför blommar inte rosenskäran?

Jag vet att julstjärna helst bör få en mössa över krukan 12 timmar om dygnet om man vill att den ska blomma om. Det är en kortdagsväxt. När det gäller rosenskäran har jag aldrig tänkt i de banorna. Men det är också en kortdagsväxt. I år blev det så tydligt för mig. Sådden kom till sent (hade ingen trädgård under våren) så kortdagarna for förbi. Antar att långdagarna vandrar in så sakteliga i och med vårdagjämningen. Nu står rosenskärna där under andra halvan av juli och buskar sig men visar inga tecken på att blomma. Inte än, säger den. Den här långa väntan kan man förhindra om småplantorna, sedan de fått ett riktigt bladpar, ställs 12 timmar mörkt under minst 5 dagar, max 15 dagar. Eller också sår man senast i februari om jag förstått saken rätt.

Den ljusa nordiska sommarnatten är inget för rosenskäran. Den kommer från Mexiko och gillar vulkanmark bättre än midnattssol.

2 svar till “Varför blommar inte rosenskäran?”

 1. Hej! Intressant läsning om varför rosenskäran inte blommar. . Är det viktigt att det är mörkt 12 timmar för rosenskäran eller kan det vara mörkt längre under den perioden du nämner?
  Tacksam för svar!

  Gilla

  1. Hej Debbie!
   Jag tror inte att det är så noga på timmen när. De flesta som förgror rosenskäror tidigt märker inte att de är kortdagsväxter. Det blir mörkt tidigt och växtbelysningen är inte på mer än 12 timmar (åtminstone hos mig). Det är de unga plantorna som är känsliga och blommar sämre – i bland inte alls – om de fått en ”barndom” med för långa dagar. Det brukar bli bättre när de växt till sig, men det händer att de totalvägrar blomning. Det har jag varit med om och det var därför jag började rota i orsaken.

   Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: