HÅL FÖR LIVETS SKULL

monstera1Har du någonsin tänkt på varför monsteran har hål i bladen? Skulle det bara vara naturens egen design, snygga påhitt. Nja, håller naturen på med sån´t? Finns det inte alltid en praktisk förklaring bakom, även om vi enkla människor inte hittar svaret? Men Chris Muir, forskare vid Indiana University, är ingen enkel människa. Han vet. Eller kanske vet, man kan aldrig vara  säker.
Så här:
När en monstera börjar sitt liv på botten av den tropiska skogen i hemtrakterna (Mexiko, Centralamerika) finns det inga hål i bladen. Där är det så pass ljust att plantan kan hitta en trädstam att klättra upp i. Men på mellanvåningarna, blir det riktigt mörkt bland tropikskogens  frodiga lövmassor. I den naturliga tillvaron kan monsterabladet bli lika stort som ett ordinärt lakan. Ytan av hålen är större än ytan av det gröna. Alltså kan monsteran fånga upp minsta solglimt någonstans på grönmassan och även skicka den vidare genom hålen till underliggande blad – och överleva. Fiffigt va? Tack vara den finurliga hantering av dyrbara solstrålar fick den mänskliga designvärlden ett motiv nästan söndersmulat av kärlek.
monstera2
Men, du Chris, hur spricker bladen upp?


2 svar till “HÅL FÖR LIVETS SKULL”

  1. Åh, vilket härligt inlägg! Men, vore trevligt också om du fick svar på din fråga ;-)! Det sitter knappast någon lite apa och klipper remsorna 😉 Jag har mina ”teorier” men behåller dem för mig själv.

    Ha det riktigt gott!
    /Anja

    Gilla

  2. Tack Anja. Remsorna är ju ”fållade” så det är inget som spruckit. Och det sker inte i bladnerverna. Tror att monsteran behåller hemligheten – om inte du avslöjar?

    Gilla

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: