Granska mytspridarnas ”sanningar” och ta kål på dem

Ska man lägga nötter i blöt för att tillgodogöra sig mineralerna?

I det senaste radioavsnittet av Trädgården med Pernilla och John avlivas odlingsmyter. Alltså ”fakta”, som inte har någon vetenskaplig grund, men som upprepas som sant i all oändlighet. Trump-varning på det!
Om det kan vara någon tröst så är det etter värre inom hälsoskrivarbranschen. Det är få som tycks bry sig om att kolla upp om det man påstår är sant eller inte, om det finns ordentliga (vetenskapliga) bevis. Eller – vilket ofta är fallet – att man inte alls vet. Människokroppen är fortfarande i mångt och mycket ett mysterium.
Ett exempel som du nog läst/hört till leda: du ska lägga nötter (mandlar, hasselnötter, cashewnötter osv) i vatten för att de ska bli mer lättsmälta och för att bl a fytater* inte ska blockera upptaget av mineraler som zink och magnesium. Aktivera nötterna säger man när det ska låta lite mer vetenskapligt. Är det sant? Nä…
Det vimlar inte av studier men den ansedda tidskiften Food Chemistry redovisar en undersökning och kommer fram till att just ingenting påverkas av blötläggning. Möjligen blir man lite pruttigare om man äter blötlagda nötter och mineralkoncentrationen kan till och med bli lite lägre. Ungefär så säger också en studieredovisning i PubMed, den största medicinska databasen i världen.
Slutsatsen blir: kroppen gillar nötter som de är! Så nu kan/ska man skriva: Blötlägg nötter om du tycker det är kul – men det har ingen betydelse för din kropp!

*Fytater, finns i baljväxter, spannmål, frön och nötter och hämmar upptagningen av mineraler. Därför ska surdegsbröd långtidsjäsa för att fytaterna ska ”släppa sitt grepp” om mineralerna och låter kroppen tillgodogöra sig dem.

Lämna en kommentar